8 utrolige ting du ikke visste om silke - iGlow.no

8 utrolige ting du ikke visste om silke

Vi i iGlow elsker research og fakta, og for at vi skulle kunne lansere iGlow Silkeputetrekk måtte vi gjøre et solid forarbeid for å kunne levere de produktene vi drømte om å kunne lage. Trenger du litt juicy facts til neste te-selskap er det bare å lese videre! 🫖

- Silke som tekstil er et utrolig spennende tema og - foruten de egenskapene vi har forelsket oss i hos silken - kan man nok si at silken har vært delaktig i å gjøre menneskene i verden mer sammenknyttet og åpen for inspirasjon fra hverandres kulturer - takket være den 6 000 år gamle Silkeveien.
Silkeputetrekk fra iGlow. OEKO-TEX-sertifisert.

SILKE BLE BRUKT TIL Å SY FALLSKJERMER! 🪂

Det kreves nok litt fakta for å vise hvor sterkt og fantastisk silke egentlig er! Før nylon ble oppfunnet ble faktisk silke brukt som tekstil for å sy fallskjermer. Og en fallskjerm er ikke en ting du vil skal gå opp i sømmene eller rakne 😉 Det er egentlig ganske utrolig at noen små larver er i stand til å lage et så sterkt stoff! 🐛

Litt av grunnen til at man ofte tenker silke er skjørt er nok fordi når det brukes til å lage undertøy lages det i en momme som er svært lett i vekt - med en så lav momme* som 6 til 10 mm.

Momme (japansk – monme, utt. [mommeꜜ]) er en gammel japansk masseenhet som ofte brukes som en måleenhet når det handles med ekte perler, spesielt som større kvanta. Én momme tilsvarer 3,75 gram.[1] Det tilsvarer ei perle på cirka 14 mm. Like store perler kan imidlertid variere litt i tyngde, etter hvor tykt perlemorlaget er. Momme brukes også til å måle silke med. Én silkemomme tilsvarer 4,34 g silke per kvadratmeter. 

Kilde: Wikipedia

For å utnytte alle ressurser i trange tider gjorde tok man i bruk silken brukt i fallskjermer til å sy nye klær! Og under 2. Verdenskrig sydde ivrige mennesker om de livreddende silke-fallskjermene til bryllupskjoler!

SILKENS OPPHAVSPERSON: EN KINESISK KEISERINNE 👑

Legenden sier at Keiserinne His Ling Shi var den første personen som så for seg at silke kunne veves og taes i bruk. Denne aha-opplevelsen slo til så langt tilbake i tid som 3630 år f.Kr.! Keiserinne Shi ble så betatt av silken som ble spunnet av silkeormene og hun utviklet dermed den første kultiveringen av silkeorm-farmer.

Siden den gang frem til i dag har Kina vært verdensleder i silkeproduksjon. Lenge var silken forbeholdt de adelige, men i det første årtusenet e.Kr. spredte gjetordet om silkens nesten magiske egenskaper seg til større deler av verden, og det ledet til etableringen av den 6 000 km lange og verdensberømte Silkeveien som knøt sammen sivilasjonene fra Østen til Vesten. Er du en historienerd? Les mer om silkens historie her.

KAN MAN PRODUSERE SILKE I NORGE?

Silkeproduksjon i Norden er teknisk mulig, men det krever betydelige tilpasninger som drivhus med temperatur- og fuktighetsregulering, samt dyrking av morbærtrær som er silkeormenes eneste næringskilde. Disse utfordringene gjør at produksjonen i Norden primært egner seg for småskala prosjekter og ikke kommersiell masseproduksjon.

Våre OEKO-TEX-sertifiserte silkeputetrekk produseres i Kina, hvor silkeproduksjon har lange tradisjoner og ideelle klimaforhold. Dette gir oss muligheten til å tilby produkter av eksepsjonell kvalitet, samtidig som vi sikrer at de produseres på en trygg og bærekraftig måte.

Silke er et naturlig og luksuriøst materiale som er skånsomt mot hud og hår, og våre putetrekk kombinerer komfort og kvalitet. Når du velger våre silkeputetrekk, får du det beste fra verdens ledende produsenter, samtidig som du kan være trygg på at produktene er sertifisert for din helse og miljøet.

VARMT VANN SKADER IKKE SILKE 🌊 MEN…

Det finnes en hel del myter om silke, blant annet at det ikke tåler varme temperaturer. Men varmt vann skader ikke silkens fibre. Silken er tross alt fremstilt ved å koke silkekokonger, og deretter farget i svært varmt vann. Raske bevegelser (som tørketromling) og raske temperaturendringer er det som kan skade silken og forårsake bl.a. at stoffet krymper. Likevel kan det være lurt å vaske på milde temperaturer for å ivareta silkens farge og tekstur best mulig.

ET SAMSPILL MELLOM MULBERRY-TREET OG SILKEORMER 🐛🌳

Silkeproduksjon er en fascinerende prosess som starter med bombyx-larven, også kjent som silkeormen, som spinner sin kokong av råsilke. Larvene fôres utelukkende med blader fra Mulberry-treet (Morus alba), en plante som er avgjørende for å oppnå den fineste silkekvaliteten. Den rene dietten av mulberry-blader gir silken dens karakteristiske hvithet, styrke og glans, som gjør materialet så ettertraktet.

Denne symbiosen mellom Mulberry-treet og silkeormene har vært nøkkelen til å produsere den luksuriøse silken vi kjenner i dag. På våre silkefarmer i Kina blir denne tradisjonen ivaretatt med stor presisjon, noe som resulterer i silketråder av høyeste kvalitet.

DET FINNES OGSÅ GULLSILKE OG GEITESILKE! 🐐

Mulberrysilke (også kalt kultivert silke eller Bombyx silke) er den formen vi alle er vant til, men det finnes faktisk mange typer silke. Vill-silke (tussah-silke), Edderkoppsilke, Sommerfugl- eller Møll-silke, Gullsilke og noe så underlig som geitesilke! Den aller sterkeste silke sies faktisk å være edderkoppsilke, men den er ikke like enkel å fremstille og ville nok kostet en formue.

SILKE ER EN AV VERDENS STERKESTE FIBRE 💪

Vi tenker på silke som et skjørt og delikat stoff, men det er faktisk et av de sterkeste naturlige fibrene som finnes! Selv om det skal enormt mye til for at silke føles vått, kan silken suge til seg en tredjedel av sin vekt før det føles vått. Det er en av grunnene til at det føles så magisk for både hud og hår å ligge på silke.

IGLOW SILKEPUTETREKK FINNES I 22 NYDELIGE FARGER 😘

Ta en titt på vårt utvalg av silkeputetrekk. Vi er svært stolte av vårt utvalg i farger. Her skal det finnes fargenyanser for enhver smak!

Legg igjen en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.

Dette nettstedet er beskyttet av hCaptcha, og hCaptchas personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.