7 utrolige ting du ikke visste om silke - iGlow.no

7 utrolige ting du ikke visste om silke

Vi i iGlow elsker research og fakta, og for at vi skulle kunne lansere iGlow Silkeputetrekk måtte vi gjøre et solid forarbeid for å kunne levere de produktene vi drømte om å kunne lage. Trenger du litt juicy facts til neste te-selskap er det bare å lese videre! 🫖

- Silke som tekstil er et utrolig spennende tema og - foruten de egenskapene vi har forelsket oss i hos silken - kan man nok si at silken har vært delaktig i å gjøre menneskene i verden mer sammenknyttet og åpen for inspirasjon fra hverandres kulturer - takket være den 6 000 år gamle Silkeveien.

SILKE BLE BRUKT TIL Å SY FALLSKJERMER! 🪂

Det kreves nok litt fakta for å vise hvor sterkt og fantastisk silke egentlig er! Før nylon ble oppfunnet ble faktisk silke brukt som tekstil for å sy fallskjermer. Og en fallskjerm er ikke en ting du vil skal gå opp i sømmene eller rakne 😉 Det er egentlig ganske utrolig at noen små larver er i stand til å lage et så sterkt stoff! 🐛

Litt av grunnen til at man ofte tenker silke er skjørt er nok fordi når det brukes til å lage undertøy lages det i en momme som er svært lett i vekt - med en så lav momme* som 6 til 10 mm.

Momme (japansk – monme, utt. [mommeꜜ]) er en gammel japansk masseenhet som ofte brukes som en måleenhet når det handles med ekte perler, spesielt som større kvanta. Én momme tilsvarer 3,75 gram.[1] Det tilsvarer ei perle på cirka 14 mm. Like store perler kan imidlertid variere litt i tyngde, etter hvor tykt perlemorlaget er. Momme brukes også til å måle silke med. Én silkemomme tilsvarer 4,34 g silke per kvadratmeter. 

Kilde: Wikipedia

For å utnytte alle ressurser i trange tider gjorde tok man i bruk silken brukt i fallskjermer til å sy nye klær! Og under 2. Verdenskrig sydde ivrige mennesker om de livreddende silke-fallskjermene til bryllupskjoler!

SILKENS OPPHAVSPERSON: EN KINESISK KEISERINNE 👑

Legenden sier at Keiserinne His Ling Shi var den første personen som så for seg at silke kunne veves og taes i bruk. Denne aha-opplevelsen slo til så langt tilbake i tid som 3630 år f.Kr.! Keiserinne Shi ble så betatt av silken som ble spunnet av silkeormene og hun utviklet dermed den første kultiveringen av silkeorm-farmer. Siden den gang frem til i dag har Kina vært verdensleder i silkeproduksjon. Lenge var silken forbeholdt de adelige, men i det første årtusenet e.Kr. spredte gjetordet om silkens nesten magiske egenskaper seg til større deler av verden, og det ledet til etableringen av den 6 000 km lange og verdensberømte Silkeveien som knøt sammen sivilasjonene fra Østen til Vesten. Er du en historienerd? Les mer om silkens historie her.

VARMT VANN SKADER IKKE SILKE 🌊 MEN…

Det finnes en hel del myter om silke, blant annet at det ikke tåler varme temperaturer. Men varmt vann skader ikke silkens fibre. Silken er tross alt fremstilt ved å koke silkekokonger, og deretter farget i svært varmt vann. Raske bevegelser (som tørketromling) og raske temperaturendringer er det som kan skade silken og forårsake bl.a. at stoffet krymper. Likevel kan det være lurt å vaske på milde temperaturer for å ivareta silkens farge og tekstur best mulig.

ET SAMSPILL MELLOM MULBERRY-TREET OG SILKEORMER 🐛🌳

Silken samles inn fra kokonger som spinner av små larver (bombyx-larven) som har blitt avlet frem på silkefarmer. Silkeormene lever på en diett av mulberry-blader fra Mulberry-treet. Dette gjør silken hvit og gir silkens kvalitet.

DET FINNES OGSÅ GULLSILKE OG GEITESILKE! 🐐

Mulberrysilke (også kalt kultivert silke eller Bombyx silke) er den formen vi alle er vant til, men det finnes faktisk mange typer silke. Vill-silke (tussah-silke), Edderkoppsilke, Sommerfugl- eller Møll-silke, Gullsilke og noe så underlig som geitesilke! Den aller sterkeste silke sies faktisk å være edderkoppsilke, men den er ikke like enkel å fremstille og ville nok kostet en formue.

SILKE ER EN AV VERDENS STERKESTE FIBRE 💪

Vi tenker på silke som et skjørt og delikat stoff, men det er faktisk et av de sterkeste naturlige fibrene som finnes! Selv om det skal enormt mye til for at silke føles vått, kan silken suge til seg en tredjedel av sin vekt før det føles vått. Det er en av grunnene til at det føles så magisk for både hud og hår å ligge på silke.

IGLOW SILKEPUTETREKK FINNES I 15 NYDELIGE FARGER 😘

Så hva venter du på?😅 Ta en titt på iGlows utvalg av silkeputetrekk. Vi er svært stolte av vårt utvalg i farger. Her skal det finnes fargenyanser for enhver smak!

Legg igjen en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.